Tapas – Inte bara modefluga

Tapas – Inte bara modefluga

Tapas för er som  inte vet vad det är, kommer här en snabb förklaring: Tapas är ett samlingsnamn för smårätter som härrör från Spanien men har influenser från hela Medelhavet. Namnet kommer från verbet tapar, som kan översättas med “att täcka”, som i att lägga på ett lock. Det sägs att man förr i världen hade problem med flugor och insekter i barerna och helt enkelt täckte över ett stop med vin med ett litet fat som man la lite skinka och andra smårätter på. Andra säger att det var ett sätt att minska alkoholkonsumtionen, genom att kroggäster såväl som hovfolk vid stora bjudningar på palatsen fick i sig några tuggor mat mellan glasen. Oavsett vilken sägen som stämmer har tapas slagit igenom som begrepp i hela världen. Det står för en varieté av smårätter som är snabba, enkla och goda, i flera fall även nyttiga. Så, slut på historielektionen!

I Göteborg ploppar det upp tapasrestauranger varje år, några bra och några sämre som inte blir långlivade. Det finns allt ifrån restauranger där man erbjuds noll service och tvingas genomlida hela besöket utan minsta service, där det är upp till gästen att servera sig själv. Dessutom har tapasen försvenskats alldeles för mycket, det är för oss på redaktionen inte av intresse! Vi blickar därför vidare till en restaurang som funnits i flera decennier och som lever för den äkta spanska genuina tapasen, nämligen El Toro Bravo. Denna gången blev det afterwork med hela teamet, och vi blev alla väl bemötta med god mat, gott i glasen och härlig spansk miljö. Har man som vi svårt att bestämma, förrätt, huvudrätt, efterrätt och rädd att man väljer fel så passar ju tapas ypperligt. Priserna är bra och man får chans att prova lite av varje tills man känner att man är mätt och det är dags att runda av. Vill man ha hjälp att välja tapas och funderar över hur många man behöver per person för att bli mätt så får man bra service av personalen både med deras favoriter och vilka specialiteter man absolut inte bör missa. De har även i menyn två förslag med färdiga tapaspaket om man vill göra det lätt för sig;

Tapasförslag godare

Mini choziros, Esparragos con bacon, Lomo de cerdo relleno & Tortilla de potatas

199 kr
Tapasförslag godast

Pan con ajo, Dátiles con tocino ahumado, Calamares a la vasca, Brocheta de Cordero & Alcachofas al vinagre

248 kr
Helt enkelt, bra mat, grym miljö och i det stora hela en mycket bra upplevelse!

Hade inte julen redan varit över så hade vi varmt rekommenderat att köpa ett presentkort på en tapasmiddag på El Toro Bravo. Med andra ord, unna er ett besök där!


Comments are closed.