Småstäderna med historia

Småstäderna med historia

Denna veckan har vi tänkt lite outside the box, nämligen småstäderna som har en historia utöver det vanliga! Bland dessa finner vi Alingsås med sin potatis, Hjo – trästaden med sin fantastiska miljö vid Vättern, och sist men absolut inte minst; Trollhättan med Saab på sina axlar!

 

Intresset för storstadsborna att leta sig ut mot mysiga rustika grannkommuner har ökat genom året, huspriserna i ex Alingsås för en Göteborgare känns nästan som korvpengar, och barnen får en fin miljö att växa upp i. Det handlar om material, känsla, historia,  tillgänglighet och en mysig miljö att gå på långa promenader med barnvagnen. Småstäderna expanderar med extra hållplatser för tåg och buss så man enkelt kan ta sig till sitt arbete, och en restid på ca 1 h om dagen enkel väg känns rimligt för många om man får så mycket mer än betongen i storstaden. Alingsås har sina vackra grönområden, Lights-in-Alingsås och flera badstränder runtom som lockar både turister men även de som vill flytta permanent! Dessutom växer kärnan med jättar som Rusta, H&M, Harald Nyborg mm, så behovet att ta sig därifrån för storhandel & julhandel har minskat rejält.

I somras hoppade jag på hojen för ett besök i trästaden Hjo! Vid kommungränsen möts man av en kärleksfull skylt med slogan: I Love Hjo! Nere vid hamnen fanns det fina restauranger, barer och en glassbar med så mycket olika smaker att jag bad expediten bestämma vad hon ville servera, det gjorde jag rätt i, fullträff i både smak, känsla, och harmonisk miljö att njuta av glassen. Vidare blev det en liten promenad längs Vättern. Kommunen hade verkligen tänkt på allt där, cykelbana, breda gångbanor så barnvagnar kan mötas, lampor längs “strandpromenaden” och en härligt konstnärlig miljö att utforska. Denna gången blev det ett kort besök då jag var tvungen att åka vidare till Trollhättan, men det blir definitivt flera besök dit för att se vad mer staden har att erbjuda.

Trollhättan som för många blivit någon sorts industriell huvudstad som svenskarna varit mycket stolta över genom tiden då de tillverkat Saab i fabrikerna mellan åren 1949-2015. Nu är det tyvärr ett minne blott, men är man i Trollhättan för första gången så kan vi varmt rekommendera att besöka Saabmuseet för sina dagliga dos av kultur och historia. Trots nedläggningen av tillverkningen växer staden så det knakar, här finns det stora köpcentrum, aktiviteter för familjen, och nybyggnationer, inte bara dyra villor utan lägenheter i olika storlekar för olika behov. En aktör som ser till att detta är möjligt är Tomt AB, ett kommunägt fastighetsbolag som hyr ut, utvecklar och förvaltar fastigheter som stärker Trollhättans konkurrenskraft. De blickar även mot nästa projekt, nämligen ett nytt kontorshus på Innovatum, Byggnad 103, som just nu är inne i en intensiv förberedande fas där idéerna flödar och man växlar mellan flera spännande alternativ, såsom LED-plattor på fasaden där motiven är föränderliga efter dagens önskemål, coolt tycker vi!

På återseende när byggnaden står klar!

 


Comments are closed.